Ge ut en bok – hur går det till?

Drömmer du om att bli författare och ge ut en bok? Den drömmen delar du med miljontals andra människor världen över. För många stannar det just vid en tanke och blir aldrig mer än så. Anledningarna till att drömmen aldrig blir verklighet kan vara många, du hittar inte tiden att skriva, du är rädd för att bli refuserad, det är så många andra som skriver böcker, det är dyrt och svårt att ge ut en bok. Det är mycket jobb med ett bokmanus men är det verkligen så svårt och dyrt att bli publicerad?

Bok och arbetsro är magiska ord för en blivande författare

Bok – dröm eller verklighet?

Innan du kan ge ut en bok måste du ha en idé om vilken genre du skriver inom och vad boken ska handla om. Därefter börjar det mödosamma arbetet med att skriva ett utkast till ett manus. Försök att sätta av ett bestämt antal timmar varje vecka för att först skriva och sedan redigera ditt bokmanus. Jan Guillou lär ha sagt: Inspiration är bara för amatörer. Det ligger mycket i det för att skriva ett bokmanus handlar om att fokusera på att skriva oavsett om du är full av inspiration eller inte.

När du känner dig färdig med ditt bokmanus och har redigerat det kan det vara en bra idé att ta kontakt med en lektör och en korrekturläsare. En del lektörer både lektörsläser och korrekturläser. Lektören läser ditt manus och kommer med förslag på ändringar, ibland är det något som behöver läggas till och ibland är det något som behöver tas bort för att manuset ska bli bra. Det kostar lite att anlita en lektör men det är väl investerade pengar eftersom en korrekturläsning ökar chanserna att du får din bok utgiven på ett förlag.

Förlag eller egenutgivning?

Så kommer äntligen stunden när ditt manus är färdigt och redo för att skickas till ett eller flera förlag. Gör research på olika förlag innan du väljer vilket eller vilka du ska skicka ditt manus till. Förlag är ofta nischade mot olika genrer och det är ingen vits med att skicka ett manus för en fackbok till ett förlag som bara ger ut skönlitteratur. När du har skickat ditt manus börjar en i ärlighetens namn lång och ganska plågsam väntan. Ska du få din bok utgiven eller inte?

Antingen jublar du eller så deppar du ihop när svarsbrevet kommer. Hör du till de lyckliga har din bok blivit antagen av ett förlag. Grattis! Den andra versionen av brev, refuseringsbrevet, är inte lika uppiggande. Ge inte upp, många stora och kända författare har blivit refuserade en eller flera gånger. Nu har du två möjligheter; skicka ditt manus till ett annat förlag eller ge ut boken själv som en e-bok. Idag finns det massor av egenutgivningsförlag som ger alla författare chansen att bli publicerade. Googla på egenutgivning för att hitta de olika förlagen.

Låt drömmen leva och uppfyll den!

Det är en lång och arbetsam process att ge ut sin första bok, det nekar nog ingen författare till. Kanske blir du en av de lyckliga som får ge ut en eller flera böcker på ett förlag. Skulle du tillhöra dem som blev refuserade, ge inte upp. Astrid Lindgren blev refuserad av Bonniers, skrev om manuset om Pippi Långstrump och skickade in det till en manustävling som Rabén & Sjögren anordnade. Hon vann tävlingen och blev anställd av förlaget. Oavsett om du skriver en barnbok, faktabok, novellsamling eller roman, ge inte upp! Nästa gång är det du som blir publicerad.