Nobelpriset i litteratur

Nobelpriset i litteratur är ett av fem priser som delas ut årligen till minne av Alfred Nobel. Nobelpriset i litteratur är litteraturvärldens kanske mest prestigefyllda utmärkelse. Priset har delats ut sedan 1901 och det är Svenska Akademien som utser vinnaren. Priset tillkännages i oktober och delas sedan ut vid Nobelfesten i december där vinnarna får motta priset ur kungens hand. Alfred Nobel uttryckte i sitt testamente att priset skulle delas ut till den författare som gjort störst nytta för mänskligheten, genom att skriva ”det utmärktaste i idealisk riktning”. Att avgöra vem som förtjänar utmärkelsen är dock ingen enkel sak.

Nobelpriset i litteratur har delats ut sedan 1901

Nobelpriset och kontroverserna

Det är Svenska Akademien som utser vinnaren av Nobelpriset i litteratur. Varje år börjar processen redan i januari, då internationella organisationer, före detta pristagare samt andra nationella akademier har möjlighet att nominera de författare som de anser förtjänar priset. Den 31:a januari är sista datum för nomineringarna. Efter detta har Svenska Akademien nära tio månader på sig att utse vinnaren. Avgörandet faller genom slutna diskussioner mellan akademiledamöterna. Även om beslutet tas med största noggrannhet har det genom åren förekommit många kontroverser. Många har en åsikt om vem som borde få priset.

Redan första gången som priset delades ut var beslutet omdiskuterat. Det var den franske författaren Sully Prudhomme som blev den förste mottagaren av Nobelpriset i litteratur vilket väckte ramaskri inom den svenska kultureliten. August Strindberg, Selma Lagerlöf, Anders Zorn, Verner von Heidenstam och Bruno Liljefors var några av de som ansåg fransmannen ovärdig. 1970 gavs priset till Aleksandr Solzjenitsyn som vid den tiden ansågs vara en fiende av folket i hemlandet Sovjetunionen. På grund av detta vågade inte svenska ambassaden bjuda in Solzjenitsyn till Sverige för att motta utmärkelsen.

Andra anmärkningsvärda Nobelpristagare

Även i modern tid fortsätter Nobelpriset i litteratur att vara omdiskuterat. När svenskarna Harry Martinsson och Eyvind Johnson fick priset 1974 satt de båda med i Svenska Akademien. Detta ansågs ha bidragit till vinsten, dessutom var de båda var relativt okända utanför Sverige. Förra året gick priset till Svetlana Aleksijevitj från Vitryssland. Hon är en av bara 14 kvinnliga vinnare. Det senaste decenniet har dock kvinnliga vinnare blivit allt vanligare. Knut Ahnlund lämnade sin plats i Svenska Akademien när Elfriede Jelinek fick priset 2004. Detta eftersom han ansåg hennes utmärkelse skadlig för Nobelprisets anseende.

Det finns inga språkbegränsningar när det gäller vilka som kan tilldelas Nobelpriset i litteratur. Engelsk-, fransk-, och tyskspråkig litteratur ligger dock i topp på vinnarlistan. Den före detta ständige sekreteraren i Svenska Akademien, Horace Engdahl, uttalade sig 2008 om att amerikansk litteratur inte håller lika hög klass som europeisk. Förhållandevis få amerikaner återfinns bland mottagarna av priset. Bland svenskarna ser vi bland andra Selma Lagerlöf, som både blev första svensk och första kvinna att ta emot priset, Erik Axel Karlfeldt, de redan nämnda Martinsson och Johnson samt Tomas Tranströmer. Tranströmers pris betraktades som välförtjänt av hela litteratureliten.

Nobelpriset i litteratur är ett drama i sig

Det är ingen enkel uppgift att bedöma konst och litteratur. Trots detta ska Nobelpriset delas ut årligen och det är Svenska Akademien som är ansvarig för att rätt person vinner. Många kontroverser har uppstått genom åren, vilket gör priset till ett av de mest spännande att följa. Genom åren har litteraturpriset skapat både konstnärliga och politiska debatter. Bland annat betraktas den höga andelen svenska vinnare ibland som en följd av Svenska Akademiens egna intressen. Snart är det dags för en ny vinnare och i flera år har japanske Haruki Murakami setts som en potentiell mottagare.